10Håndværk

10Håndværk er for dig, der drømmer om at uddanne dig til håndværker eller bare godt kan lide at arbejde med hænderne og vil prøve en anderledes 10. klasse. Du kommer til at arbejde med træ, metal og et selvvalgt byggeprojekt, hvor du måske bygger et vildmarksbad, værktøjsskab, en reol i stål eller et shelter.

10Håndværk giver dig værktøjerne til at tage en uddannelse inden for traditionelle håndværksfag som for eksempel tømrer, maler eller inden for VVS-faget.

I 10Håndværk arbejder du med

• Træ
  • Metal
  • Byggeprojekt

I 10Håndværk bliver du undervist i træ, metal og byggeprojekt. Du kommer til at prøve alle tre områder i løbet af året. Du får håndværk to gange om ugen cirka 3 timer hver gang. Der vil være faste opgaver du skal lave, og der vil være tid til at arbejde frit med dine egne projekter.

Træværkstedet

I træværkstedet lærer du både noget om de forskellige materialer, og hvordan de bearbejdes.

Du lærer at bruge værktøj og maskinerne i værkstedet. For eksempel kan du lave stole, lamper, bænke, skåle og gammeldaws trækælke.

Metalværkstedet

I metalværkstedet undervises du i at bruge det relevante håndværktøj til metalbearbejdning. Du kommer til at prøve at svejse med co2 svejser, og hvis du har ikke et §17 sikkerhedskursus, kommer du på det i starten af skoleåret, så du lovligt må svejse.

Byggeprojektet

I dit byggeprojekt rykker du ud af værkstederne og laver et projekt, der skal bruges på skolen eller i området.

Det er her, du lærer at planlægge, opmåle, beregne og bestille materialer til det, du skal bygge. Måske et bålhus, et vildmarksbad, et shelter eller noget helt andet, du finder på i løbet af året.

Hvorfor vælge 10Håndværk?

Du skal vælge 10Håndværk, hvis du:

• kan lide at skabe og bygge ting
  • har ambitioner om at udvikle dit håndværk
  • vil være en del af et fællesskab, hvor håndværk og teknik er fedt
  • elsker at skrue og nørde mekanik på et højt niveau
  • vil udvikle din kreativitet og dine håndværksmæssige teknikker
  • vil have et §17 sikkerhedskursus, så du lovligt må svejse

10Håndværk gør mig klar til at tage en erhvervsuddannelse

Carl, elev i 10Håndværk

Selvvalgt årsprojekt

Du afslutter 10Håndværk med et selvvalgt projekt, hvor du får cirka 50 timer til at planlægge og lave et projekt med tegninger, materialelister og prisberegning. Projektet kan være i træ, hvor du laver en bænk, drejer skåle eller bygger en reol. Du kan også lave gårdspladsriver, bygge værktøjsskabe eller meget andet i metalværkstedet. Du kan selvfølgelig også kombinere de forskellige områder. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser for dit innovative og fede projekt.

Det bedste år i dit liv venter på dig

Et efterskoleår på Fjordvang bliver det bedste år i dit liv. Oplev vilde udfordringer, afslappende hyggestunder, kærlighed, nye venskaber, verdensklasse lærere, topfaciliteter og ikke mindst et intenst efterskoleliv med oplevelser og venner for livet.

Hvorfor vælge 10. klasse på Fjordvang?

• Du bliver klar til en gymnasial eller erhvervsrettet uddannelse
  • Vores 10. klasse tager afsæt i din faglige interesse
  • Du bliver en del af stærkt fællesskab
  • Vælg mellem 7 forskellige og fede linjefag
  • Du udvikler dig fagligt og som menneske
  • Du lærer at tage stilling og bliver selvstændig
  • Vi har fokus på læring og værktøjer
  • Du bliver bevidst om dine styrker

Kursusfag

Har du lyst til at lære mere om stort og småt? I 10. klasse kan du vælge forskellige kursusfag, der giver dig faglige og kreative værktøjer.

Kursusfagene er forskellige fra år til år, men de kan for eksempel handle om:

• 3D print
    – Lær at 3D printe
  • Økonomi
    – Få styr på din flytte hjemmefra økonomi
    – Lær at kommunikere og formidle
  • Design
    – Design og tryk dit eget tøj
  • Filmskaber
    – Skyd din egen film på green screen
  • Mit Danmark
    – Samfundsfaglig indsigt i dagens DK